Вживання винограду захищає від ультрафіолетового пошкодження шкіри

Нещодавнє дослідження на людях, опубліковане цього тижня в науковому журналі Antioxidants, показало, що вживання винограду захищає шкіру від ультрафіолетового випромінювання (УФ). Випробовувані продемонстрували підвищену стійкість до сонячних опіків після вживання 2 ¼ чашки винограду щодня протягом двох тижнів. Крім того, випробовувані, які продемонстрували стійкість до ультрафіолету, також показали унікальні мікробіомні та метаболомні профілі, що вказує на взаємозв’язок між кишечником і шкірою. Природні компоненти, що містяться у винограді, відомі як поліфеноли, як вважають, відповідальні за ці корисні ефекти.

Виноград і його вплив на ультрафіолетове випромінювання сонця

За словами доктора Джона Пеццуто, провідного автора статті, професора і декана Коледжу фармації та наук про здоров’я Університету Західної Нової Англії в Спрінгфілді, штат Массачусетс, це нове дослідження підкріплює попередні дослідження в цій галузі.

У цьому дослідженні, в якому взяли участь 29 добровольців, учені вивчили вплив вживання цільного виноградного порошку – еквівалентного 2,25 чашкам винограду на день – протягом 14 днів на фотопошкодження від ультрафіолету. Реакція шкіри випробовуваних на ультрафіолетове випромінювання вимірювалася до і після вживання винограду протягом двох тижнів шляхом визначення порогової дози ультрафіолетового випромінювання, яка викликала видиме почервоніння через 24 години – мінімальна еритемна доза (MED). Крім того, був проведений метаболомний аналіз мікробіома кишківника, зразків крові та сечі.

Зрештою, одна третина випробовуваних продемонструвала стійкість до УФ-випромінювання після вживання винограду, і ці ж самі випробовувані показали значні відмінності в мікробіомі та метаболомі порівняно з невідповідачами. Примітно, що ті ж три метаболіти в сечі були знижені в групі, стійкій до ультрафіолету. Один із метаболітів (2′-дезоксирибоза) є сильним індикатором зниження фотопошкоджень і припускає унікальні генетичні профілі, що мають значення для персоналізованої медицини.

Ба більше, троє зі стійких до ультрафіолету випробовуваних продемонстрували стійку відповідь – захист від ультрафіолету зберігався після повернення до відмови від вживання винограду протягом ще 4 тижнів. Ця робота дає змогу припустити, що частина населення здатна протистояти сонячним опікам після вживання винограду, і що існує взаємозв’язок між віссю “кишківник-шкіра” та стійкістю до УФ-випромінювання.

Щорічно понад 3 мільйони американців хворіють на рак шкіри, здебільшого внаслідок впливу сонячних променів. За оцінками, рак шкіри розвивається у кожного п’ятого американця до 70 років. Більшість випадків раку шкіри пов’язана з впливом ультрафіолетового випромінювання сонця: близько 90% випадків немеланомного раку шкіри і 86% випадків меланоми, відповідно. Крім того, приблизно 90% випадків старіння шкіри спричинено впливом сонця.

Фраза “Нехай їжа твоя буде ліками твоїми, а ліки – їжею твоєю” сягає часів Гіппократа. Зараз, – додає він, – через 2500 років, і, як показує дослідження, проведене на людині за допомогою дієтичного винограду, ми все ще переконуємося в реальності цього висловлювання.”

Джон Пеццуто з Університету Західної Нової Англії

Автор: Емілі Хендерсон

Оцінити
Перевозка хворых

Повідомлення надіслане!

Дякуємо, ми скоро зв'яжемось з Вами!

Расчет стоимости